Diastase

DIASTASE

Wat is een diastase?

Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren (de bindweefselplaat linea alba) groter is dan normaal spreekt men van een (rectus) diastase. De peesplaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer 1 cm breed. Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten.

Hoe ontstaat een diastase?

Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk). Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide.

 

De meest voorkomende oorzaak van een diastase is een zwangerschap. Tijdens een zwangerschap neemt de buikdruk toe door het groeiende kindje en neemt daarnaast ook, onder invloed van hormonen, de stevigheid van het weefsel wat af. Dit gebeurt bij elke vrouw tijdens de zwangerschap en is in de laatste weken van de zwangerschap en de periode na de bevalling dus volkomen normaal. Het is zelfs noodzakelijk om je buik en kind goed te laten groeien.

Bij ongeveer 60% van de vrouwen is de diastase na 6 maanden na de bevalling weer hersteld. Bij de rest duurt dit wat langer en verdient dit wat extra aandacht.

 

Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Andere oorzaken kunnen zijn:

-       fors overgewicht

-       verhoogde buikdruk door veel hoesten (COPD)

-       Verkeerde techniek tijdens zware krachttraining

-       Verhoogde buikdruk door bespelen van een blaasinstrument

-       Erfelijke aanleg

 

Een diastase kan dus ook zonder zwangerschap voorkomen en dus niet alleen bij vrouwen!

Is een diastase erg en wat kan ik er aan doen?

Een diastase op zichzelf is niet erg. Het hebben van een diastase betekent niet altijd dat er klachten hoeven te zijn. Daarbij is de afstand die gemeten wordt bij een diastase niet bepalend voor de mate van klachten. Nog veel belangrijker is de stevigheid van het weefsel tussen de buikspieren, dus hoe diep de diastase is.

 

De volgende klachten zijn veel voorkomend bij een diastase:

-       Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, waardoor mentaal ongemak

-       Krachtsverlies: de buikspieren ondersteunen de rug bij krachtsinspanningen, geven steun aan de organen en zijn onderdeel van lange spierketens door het hele lichaam.

-       Lage rug- en bekkenklachten door onder andere te weinig steun van de buik aan de voorzijde van de rug. Er ontstaat dan veelal een teveel aan rugspierspanning.

-       Buikpijn/ pijn rond de navel en/of een navelbreuk

-       Bekkenbodemklachten

-       Obstipatie

-       Problemen met goed doorademen

 

U kunt met een “zelfcheck” controleren of u een diastase hebt.

1.    Ga hiervoor op de rug liggen met de benen gebogen, voeten op de ondergrond en op heupbreedte.

2.    Plaats de vingers net boven de navel op de blote huid. Voel de linea alba, de middellijn tussen het borstbeen en het schaambeen. Voelt dit stevig of voelt het meer als een pudding?

3.    Til vervolgens uw hoofd op, maak een onderkin en laat daarbij de schouders op de grond liggen.

4.    Voel opnieuw en kijk hierbij naar de afstand tussen de linker- en rechterbuikspier en de stevigheid van het weefsel op verschillende hoogtes van de peesplaat.

Wanneer u een tuut/bult of kuil/inkeping ziet of wanneer u voelt dat er een vergrote ruimte is met weinig stevigheid, dan is er sprake van een diastase.

 

Wanneer u het vermoeden hebt dat u een diastase heeft, (een van) bovenstaande klachten ervaart, of wanneer u twijfelt en vragen heeft, dan is het raadzaam contact op te nemen met de praktijk. 

 

Wij kunnen samen met u bekijken of er daadwerkelijk sprake is van een diastase en met u bekijken wat er aan gedaan kan worden. In veel situaties zijn er goede resultaten te bereiken middels training en adviezen.

Share by: